Za 5 oseb potrebujemo:
- 1,5 kg klapavic,
- 4 lit ledeno mrzle vode,
- 4 pesti grobe naravne morske soli,
- 5 žlic oljčnega olja, žlico masla,
- 10 zrelih paradižnikov ali 2 dl domače paradižnikove mezge,
- 20 strokov česna,
- pest nasekljanega peteršilja,
- 5 zvrhanih žlic naribanega suhega kruha ali presejanih drobtin,
- sok treh limon
- po želji dl belega vina.
Školjke pregledamo, odprte in poškodovane zavržemo. Zaprtim odrežemo “laske” nato jih operemo v osoljeni vodi dokler voda ni popolnoma čista in odcedimo. Stresemo v večjo kozico in počasi segrevamo. Počakamo, da se vse školjke odprejo.
V hladno kozico damo maščobo, na drobno narezan paradižnik, v vroči vodi opran narezan česen, peteršilj in na hitro pocvremo. Ko vsa tekočina izpari, dodamo drobtine, premešamo in stresemo k školjkam ali obratno. Po potrebi prilijemo 2 – 3 dl vroče vode, pokrijemo in kuhamo 25 minut. Malo pred koncem dodamo toplo vino. Na koncu dodamo še limonin sok.
Nasvet: Jemo samo tiste školjke, ki so odprte! Zaprte takoj zavržemo. Jedi iz školjk ne pogrevamo! Na enak način pripravimo tudi druge školjke ali škampe.