Za 5 oseb potrebujemo:
- 1 kg očiščenih kalamarov,
- 2 l ledeno mrzle vode,
- 2 pesti grobe naravne morske soli,
- 2 dl drobtin,
- pest ostre moke,
- 2 dl oljčnega olja,
- limonin sok.
Kalamare operemo vodi v katero dodamo sol in dobro odcedimo. Narežemo jih na kolobarje oz. po lastnem navdihu in ponovno operemo v osoljeni vodi in odcedimo. Drobtine in moko skupaj presejemo in stresemo v skledo ali kar v plastično vrečko, dodamo odcejene kalamare in na rahlo pretresemo. Kalamare zložimo v cedilo, presejemo, da odpadejo odvečne drobtine.
V toplo ponev, ki ni iz teflona ali druge umetne mase, nalijemo za prst olja in še v mlačno olje damo pripravljene kalamare. Hitro zvišamo temperaturo in pokrijemo za 3 – 4 minute. Ko se napihnejo, so pripravljeni. Na koncu jih pokapamo z limoninim sokom.
Nasvet: Če jih moramo pripraviti za več oseb, pripravljene damo v vroč pekač in postavimo v pečico. V ponev prilijemo še malo olja in postopek ponovimo. Na enak način pripravimo sipe.